V USA zomrel L. J. Bolchazy, americký vydavateľ slovenského pôvodu

29.07.2012 Celý región

Bratislava 29. júla (TASR) - Vo veku 75 rokov zomrel v sobotu 28. júla v Barringtone v americkom štáte Illinois Ladislaus J. Bolchazy, PhD. Bol profesorom na Loyola University v Chicagu a prezidentom vydavateľstva Bolchazy-Carducci Publishers, ktoré vydávalo aj preložené slovenské diela.

Vydavateľstvo klasickej latinskej a gréckej literatúry založil pred takmer 40 rokmi spolu s manželkou Máriou. Bolchazy chcel otvoriť svet dielam slovenských autorov prostredníctvom angličtiny a tak v roku 1989 vydal anglicko-slovenský slovník Jána Šimka v náklade 62.000 výtlačkov. V spolupráci s viacerými slovenskými vydavateľstvami pripravili vydanie aj ďalších diel: Slovak Biografical Dictionary (Matica slovenská), Anton Spiesz: Illustrated Slovak History (Perfekt) či Ján Ch. Korec: The Night of the Barbarians. Bolchazy vydal aj Dobšinského rozprávky pod názvom Slovak Tales for Young and Old s ilustráciami Martina Benku (Kriváň). Ladislava Bolchazyho za jeho prínos v oblasti kultúry ocenil v roku 2007 prezident Ivan Gašparovič Radom Ľudovíta Štúra.

Úzko spolupracoval aj so Spolkom slovenských spisovateľov, čoho výsledkom sú dva významné edičné projekty: Reprezentatívna antológia súčasných slovenských poviedok Hľadanie človeka (In Search of Homo Sapiens) a Reprezentatívna antológia súčasnej slovenskej poézie Hľadanie krásy (In Search of Beauty). Medzi mnohými autormi sa v nich predstavili aj Peter Jaroš, Ján Lenčo, Vincent Šikula, Ján Navrátil, Jaroslav Rezník či Hana Zelinová.

TASR informoval priateľ Ladislausa J. Bolchazyho Ivan Reguli a Pavol Janík, tajomník Spolku slovenských spisovateľov.
 

Vyberte región